Koçluk / Koçluk ve Gizlilik
Koçluk ve Gizlilik
Bireysel koçluk çalışmalarında;
- Koçluk sürecinde müşterinin koç ile paylaştıkları, müşteri ve koç arasındadır. Müşteri arzu ederse kendi koçluk süreci ile ilgili dışarıda bilgi paylaşır ancak koç, müşteri ile dialoğu dışında koçluk içeriğini başkaları ile paylaşmaz. Koçluk sürecinin gizliliği, ICF - Uluslarası Koçluk Federasyonu Etik Kurallarının en temel öğesidir.
- Zaten toplumda erişime açık olan bilgiler (Örneğin LinkedIn profilindeki bilgiler gibi), kanunen koç’un resmi makamlara iletmesinin zorunlu olduğu suç unsurları ve kendine ya da başkalarına zarar verme tehlikesi gizlilik dışındadır.
İşyerinin koçluk için müşterinin sponsoru olduğu durumda yukarıdaki bireysel koçluk çalışmalarındaki gizlilik kapsamı geçerlidir, ilaveten;
- Koçluk görüşmelerinin başlangıcında işyerinin ilgili yetkilileri, müşteri ve koç biraraya gelerek koçluk çalışması için hedefleri belirlerler. Koçluk sürecinin ortalarında ve sonunda tekrar biraraya gelerek belirlenen hedefler üzerinde ilerleme durumunu değerlendirirler.
- Koç işyerinin ilgili yetkilileri ile yapılan koçluk görüşmelerinin tarihleri, süreleri, görüşme iptalleri, yapılamayan görüşmeler, kaç görüşme yapıldığı gibi bilgileri paylaşabilir.
- Kanunen sponsoru yükümlülük altına sokabilecek cinsel istismar, hırsızlık ve sahtecilik gibi konuları koç, ilgili işyeri yetkilerine iletmekle yükümlüdür.