Kurumsal / Kurumsal Koçluk ve Mentörlük Süreci
Kurumsal Koçluk ve Mentörlük Süreci
Dönüşüm tetikleyen koçluk için genellikle minimum 3 aylık bir süre ön görülür. Tavsiye edilen minimum süre ise 6 aydır. Ancak gereksinime göre, spesifik odak belirlenerek daha kısa süreli koçluk çalışmaları planlanabilir. Belirlenecek gelişim hedefleri doğrultusunda, ihtiyaca göre haftalık veya onbeş günde bir görüşmeli olarak gerçekleşir. Sürecin adımları:
- Koç ve müşterinin iyi bir kimyasının olması önemlidir. O nedenle birlikte hiç çalışmamışlarsa, koçluk sürecine başlamadan önce, bir tanışma görüşmesi planlanabilir ve koçluk çalışmasının yapılıp yapılmayacağına akabinde karar verilebilir.
- Genellikle gelişim hedefleri koç, müşteri, müşterinin yöneticisi ve sponsor temsilcisinin (çoğunlukla insan kaynaklarından) birlikte yaptıkları bir hedef belirleme toplantısı ile tespit edilir.
- Koçluk angajmanı 2 saat süren ve genellikle yüzyüze yapılan keşif seansı ile başlar. Keşif seansında, koçluk çalışmasının müşteri açısından hedefleri belirlenir ve birlikte çalışma yönteminin tasarımı yapılır.
- Akabindeki seanslar birer saat sürer ve müşterinin ihtiyacına göre yüzyüze ya da Skype/telefon üzerinden planlanır. Koçluk sürecinin genel hedeflerinin yanısıra her görüşme seansının konusu/ajandası ayrı belirlenir ve bu sorumluluk müşteriye aittir. Seans öncesinde müşterinin o gün koçu ile hangi konuda konuşmak istediğini düşünmesi önemlidir.
- Her seans sonunda müşterinin, koç ve müşterinin birlikte belirleyeceği, ödevi olacaktır. Bu ödevler müşteriyi derin düşünmeye yönelten sorular, harekete geçiren aksiyonlar, bir konuda okuma ve araştırma gibi farklı nitelikte olabilir. Ödevler müşterinin koçluk sürecinden maksimum faydalanmasını ve müşterinin kendi dönüşümünün sorumluluğunu almasını sağlar.
- Konuşulmakta olan konu ile ilgili koçun bilgi ve deneyimi fazla ise, görüşlerini ve tavsiyelerini izin isteyerek paylaşarak mentörlük yapar.